Nascholing

5-daagse nascholing

Bergwandelen voor zorgprofessionals

Een ervaringsgerichte verdieping in natuur, zingeving, en professionaliteit in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Datum (nog) onbekend,​ Wetterstein gebergte , Zuid Duitsland

Bijzondere ontmoetingen met jezelf, elkaar en de natuur.

logo Fiona van Dijk
logo Bergcraft

Accreditatiepunten zijn reeds toegekend. 20 punten FGzPt en 4 punten VPeP

Deze 5-daagse nascholing is een combinatie van een huttentocht en deskundigheidsbevordering, speciaal voor zorgprofessionals. Het is een mentaal en fysiek intensief programma waarin je wordt uitgedaagd om je ervaringen tijdens de tochten mee te nemen in reflecties over diverse zingeving en zorgvragen en over de betekenis van natuur in de gezondheidszorg en te werken aan persoonlijke en professionele groei.

De, door een international mountain leader (IML) begeleide, tochten vinden plaats in het Wettersteingebergte, een bergketen behorend tot de Noordelijke Kalkalpen. De bergketen ligt op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk, tussen de Tiroler gemeente Ehrwald en de Beierse gemeente Mittenwald, ten zuiden van Garmisch-Partenkirchen. We overnachten in een pension en 2 berghutten. Het weg zijn uit het dagelijks (luxe) leven en de aard en kwaliteit van het eenvoudige verblijf in de bergen draagt bijzonder bij aan het experiëntiële karakter van het programma.

Praktische informatie

Doelgroep

zorgprofessionals. (Klinisch) psychologen, psychotherapeuten, gz-psychologen, psychiaters, maar ook andere medisch specialisten (in opleiding), zoals bijv huisartsen. Managers en bestuurders werkzaam binnen de (geestelijke) gezondheidszorg zijn ook welkom.

Kosten

€ 1350,- per persoon.

Inclusief

nascholing door opleider, driedaagse huttentocht met International Mountain Leader (IML), alle maaltijden vanaf avondmaaltijd 17-06 t/m ontbijt 21-06, 2x overnachting in pension (meerpers. kamers), 2x overnachting in berghut, digitaal aangeleverde literatuur.

Exclusief

reiskosten, vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi etc., persoonlijke uitgaven, verzekeringen (deelnemers moeten een eigen reis- en ongevallenverzekering met bergsportdekking (helikopterredding) afsluiten).

Aantal deelnemers

Er is plek voor maximaal 10 professionals. De cursus gaat door bij een minimale inschrijving van 6 deelnemers

Opleider en International Mountain Leader

crkbo geregistreerd docentdr. Fiona van Dijk (1973) is klinisch psycholoog en psychotherapeut, zelfstandig gevestigd in haar eigen praktijk en daarnaast werkzaam bij GGNet en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Zij is een erkend leertherapeut/supervisor/coach voor (aankomend) medisch specialisten en werkt voornamelijk vanuit een persoonsgericht experiëntieel kader. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ADHD en de borderline persoonlijkheidsstoornis bij volwassenen. Fiona is door het CRKBO erkend als docent.

mountain leaderWillem Rietveld (1961) is International Mountain Leader (IML). Willem heeft meer dan 30 jaar ervaring als militair berggids (Mountain Leader / Heeresbergführer) en is de laatste jaren zeer actief binnen de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV) als Hoofdinstructeur en Tochtleider. Hij is gespecialiseerd in bergwandelingen en trektochten naar de mooiste gebieden op aarde. Hij is regelmatig te vinden In IJsland, Schotland, Scandinavië, de Alpen en de Pyreneeën, waar hij als geen ander de weg kent. Samen proberen Fiona en Willem een basis te leggen voor mooie bergwandelingen en bijzondere ontmoetingen en ervaringen; met jezelf, elkaar, en de natuur.

Inschrijving

Ben je geënthousiasmeerd? Wil je je aanmelden? Neem dan contact op
Na aanmelding zal Willem contact met je opnemen voor een screenend gesprek over je wandelervaring en conditie. Op basis daarvan wordt besloten of je kunt deelnemen. Ervaring met bergwandelen is geen vereiste.
Na de definitieve aanmelding ontvang je alle benodigde informatie over het programma, de literatuur, de locatie, betalingsinformatie, annuleringsvoorwaarden en een uitgebreide paklijst.

Samengevat programma

Het dagelijks ritme

– ± 07.00* gezamenlijk ontbijt – Na het ontbijt gaan we voor enkele uren op weg naar onze volgende bestemming. Tijdens de bergwandeling is er ruime aandacht voor reflectie en dialoog over de meegegeven leervragen met elkaar en docent (± 6 uur per dag)
– Rond de middag (tijdens de lunchtijd) vinden groepsgewijze oefeningen plaats met de docent (± 1,5 uur).
– Pauzemomenten zijn niet op vaste tijden (hangt af van behoeften van de deelnemers), maar is voldoende ruimte voor.
– Bij aankomst op de bestemming ± 16.00 uur*: groepsgewijze uitwisseling ervaringen en reflecties; bespreking van de verplichte literatuur en van de leervragen voor de volgende dag met de docent (groepsgewijs met docent ± 16.00-18.30 uur).
– ± 18.30 uur*: gezamenlijk avondeten, waarna indien gewenst nog tijd is voor dialoog (docent is aanwezig)
*tijden zijn onder voorbehoud

Dag 1

Aankomstdag met als thema: gezonder door groen We ontmoeten elkaar in Pension Simon (in Gerold bij Garmisch Partenkirchen) om 16.00 uur. Het thema in de middag is een kennismaking met elkaar; inventariseren leerdoelen, verwachtingen en introductie op het programma. Na het avondeten volgt een inhoudelijke bespreking van de literatuur (die vooraf door iedereen is voorbereid) en worden de leer (reflectie)vragen meegegeven voor de volgende dag.

Dag 2

Thema: Empathie en zelfzorg. Tocht: Garmisch-Partenkirchen (750 m) naar Oberreintalhütte (1532 m) 11 km, +865 m, -50 m, ± 7 u.
Met een redelijk zware rugzak – we nemen eten mee voor op de eerste hut – vertrekken we om 8.00 naar de Partnachklamm, een in miljoenen jaren door water uitgesleten kloof van 699 m lang en 80 m diep die sinds 1912 is opengesteld voor publiek. Bij Wildenau verlaten we de Klamm en stijgen geleidelijk via een lange ‘Forstweg’ (onverharde smalle weg) naar het Reintal. Vlak voor de Bock-Hutte (1052m), die dan waarschijnlijk nog gesloten is, gaat de Forstweg over in een ‘Steig’ (een smal bergpad) en klimmen we ±500 hoogtemeters steil omhoog door het Oberreintal naar de Oberreintalhütte (1532m) waar we de eerste nacht doorbrengen. De Oberreintalhütte is een ‘zelfverzorgingshut’. Tijdens de tocht gaan we aan de slag met de leer en reflectievragen passend bij de literatuur en het thema van de dag.

Dag 3

Thema: Lijden en verlies. Tocht: Oberreintalhütte (1532m) via Schachen naar Meilerhütte (2366m) 5,2 km, +911 m, -73 m, ± 6 u
De rugzak zal vandaag een stuk lichter aanvoelen wanneer we beginnen aan de wandeling. Vanaf de Oberreintalhütte dalen we een klein stukje af tot we op de Via Alpina komen die ons na een steile klim bij het Schachenhaus (1886m) en het Königshaus am Schachen brengt. Hier krijgen we, als dat die dag mogelijk is, een rondleiding in het luxe
onderkomen dat König Ludwig II in 1869 liet bouwen om in alle rust van de bergen te genieten. Hier lunchen we en maken extra tijd voor verdieping in het thema van deze dag. We vervolgen de Via Alpina over het Frauenalpl en stijgen 480 m naar de spectaculair gelegen Meilerhütte (2366m) op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

Dag 4

Thema: Levenskunst. Tocht: Meilerhütte (2366m) via Leutascher Platt naar Puitbach (1086m) 6,7 km, +90 m, -1363 m, ± 5 u.
Vandaag is alweer de laatste loopdag. Vanaf de Meilerhütte dalen we af over het Leutascher Platt, waar je je even op een andere planeet waant, naar de Söllerpass en verder naar het dorpje Puitbach waar we de bus nemen terug naar Mittenwald. Onderweg werken we aan onze leer en reflectievragen.

Dag 5

Dag van vertrek. Na het gezamenlijk ontbijt (± 7.00 uur) komen we terug op de leerdoelen en bespreken we de belangrijkste ervaringen (adhv de reismetafoor) die we meenemen in privé en werk. Daarna nemen we afscheid van elkaar (± 11 uur).

Mochten er nog inhoudelijke of praktische vragen zijn, dan horen we het ook graag. Mail of bel gerust.

Scroll naar top